Altan

Sådan pynter du din altan op i byen og på landet

Hvad er bedre end en hyggelig vinteraltan, hvor der står en stor lanterne og lyser op midt i frostkulden? Hvis du er enig i, at der ikke er mange ting, der slår det, kan du forventningsfuldt læse med her – du får nemlig de bedste tips og tricks til, hvordan du gør altanen endnu mere hyggelig og samtidig optimerer pladsudnyttelsen bedst muligt. En altan er by-menneskets lille have, og her er der plads til at nyde kulden, lufte dyner, pynte op og drikke kaffe. Bor du derimod på landet, men har en villa med altan, gør denne artikel sig stadig gældende, hvis du har brug for lidt inspiration.

Vinter-altanen kræver lys og hygge

I Danmark har vi lyse sommernætter, men vinternætterne er virkelig mørke, og det kan helt sikkert gøre noget ved husstandens medlemmers humør. De mørke eftermiddage kræver, at man får sit varme lys og hyggen et andet sted fra, og her er det oplagt at pynte terrassen eller altanen med masser af lanterner, der kategorisk bliver tændt klokken 16 eller 17. Med lys på terrassen og lanterner med bloklys kan man gøre noget for at gøre haven eller altanen mere hyggelig og attraktiv at kigge ud på. Det varme lys man får fra stearinlys er desuden noget, der gør godt for sjæl og sind. Det er bevist, at lysterapi har gavnlige effekter, og mange mennesker bliver simpelthen gladere, blot fordi der er lysere eller varmere belysning.

Om vinteren er det ikke kun lyset, man kan bruge som “pyntefaktor”. Der er nogle andre typer blomster tilgængelige i blomsterhandleren om vinteren. Tag et kig i din lokale blomsterhandler og forhør dig om, hvilke planter der ville passe godt til et liv på altanen. Prøv enten en stedsegrønt, der kan hænges en lyskæde på, eller gå med nogle potteplanter, der klarer vinteren.

Sæt farve på tilværelsen i sommerhalvåret

Når sommeren nærmer sig, og det bliver lysere udenfor er det tid til at tænke altan-livet ind igen. Foråret og sommeren kalder på farverige blomsterkasser, der sprudler og giver farve og liv på altanen. Den klassiske altankasse er et godt bud på, hvordan du kan få plads til mere og flere blomster på altanen, hvis du har en lille altan. Altankassen hænger ud over gelænderet og kan fyldes med fyldige og smukke blomster, der giver et blomsterflor uden lige. Sæt eventuelt en lille vifte i jorden, der indikerer, hvor meget det blæser – en hyggelig lille gimmick på altanen.

Når sommeren nærmer sig, er det også tid til at sætte havemøblerne ud, og har du en lille altan, kan det være, at det kun drejer sig om én enkelt lille caféstol eller et lille bord. På de dage, hvor det stadig er for koldt til at drikke eftermiddagskaffe ude, kan du stille en fin potte med blomster i på bordet for at skabe lidt højde. Har du træmøbler, er det naturligvis også oplagt at tage sig tid til at lakere dem og oliere dem ude på altanen i frisk luft. Tag en radio med og gør det til noget hyggeligt, du kan gøre en lørdag eftermiddag.

Tænk praktisk og tænk sjovt

De særlige anledninger, hvor du kan pynte altanen op, er naturligvis efteråret, hvor udhulede og sjove græskar kan lyse op. I vintertiden er det lyskæder, julepynt og snefnug, der kan pynte altanen. I sommerhalvåret kan du med fordel have nogle tæpper til at ligge ved udgangen til altanen eller i en kiste på altanen, så de er klar til at blive brugt, når aftenens stråler nydes med en kop varmt i hænderne. Sommeren i Danmark er varm – men den kræver ofte et par tæpper og en strikketrøje.

Skal du udnytte pladsen bedst muligt handler det om at tænke på, hvad du vil bruge altanen til. Sørg for at prioritere et lille bord og en taburet eller stol, hvis det er det, du vil bruge altanen til. Alternativt kan man blot bruge altanen som en lille “ude-haven”, hvor man kan kigge ud og gå ud, når man vil passe planterne. Her er en mulighed også at tænke mere praktisk – simpelthen at bruge altanen til udluftning, bankning af tæpper, plads til barnevogn eller, hvad du måtte have brug for.

Kommentarer lukket til Sådan pynter du din altan op i byen og på landet