Have

Otte efterårstips til at forberede din have til vinteren

Dine afgrøder er blevet høstet, og de overvældende sommerfarver er så småt ved at falme, og vil senere blive afløst af de varmere efterårsfarver. Men lad dig ikke narre og tro, at haven kan passe sig selv helt frem til foråret. Efteråret er en travl tid i haven, der fjerner sommerens forfaldende vegetation og forbereder haven til de kolde vintermåneder.

Sådan gør du din have vinterklar

 1. Fjern drivhusskygger
  I september bliver dagene kortere, og lys er en stadig mere værdifuldt ressource. Fjernelse af skygger i dit drivhus vil maksimere sollyset til rådighed for dine planter, så de kan klare sig bedre.
 2. Rengør drivhuset
  Det er vigtigt at rydde og rengøre både inder- og ydersiden af drivhuset for at reducere overvintrende skader og sygdomme. Fjern planterne, før der udtages noget planteaffald. Desinficer drivhusets stier og iscenesættelse og samt glassets inderside.
 3. Ryd kanterne
  Det er også en god idé at trimme kanterne, luge bedene, omplante potteplanter og lignende i løbet af efteråret.
 4. Græsvedligeholdelse
  Hvis din græsplæne ser lidt slidt ud, er efteråret det perfekte tidspunkt at genoplive den på. Fjern gammelt græs og mos til at starte med, og giv plænen noget gødning eller græsplænefoder, hvis det er nødvendigt.
 5. Ryd kompostbakker ud
  Efterårets rydning af kanter og lignende skaber altid meget plantemateriale til komposten. Efteråret er en ideel tid til at rydde sidste års kompost og bruge den rundt om i haven for at gøre plads i kompostbakker til denne sæsonens haveaffald. Hvis din kompost ikke er helt klar, så rusk op i den for at forbedre nedbrydningen, og lav en ny bunke – du kan aldrig have for meget kompost!
 6. Plant stedsegrønne planter
  Disse danner rygraden i haven, giver struktur og er fine hele året rundt, så jo flere stedsegrønne planter i din have, jo bedre vil det se ud om vinteren! Med varm jord og køligere forhold er efteråret det perfekte tidspunkt at fylde disse huller. Sarcococca og Daphne vil bringe blanke grønne blade og smukt duftende blomster i vinterens dybder, mens resten af ​​din have er sovende.
 7. Rengør din dam
  Nedfaldne blade kan gøre din dam sumpet og blokere filtrene på pumpen. Spar indsatsen senere ved at fange bladene før de falder i din dam. Du skal blot sprede et fintmasket net over dammen, hvorefter bladene kan føjes direkte til komposten.
 8. Vedligeholdelse af haveudstyr
  Før du opbevarer din plæneklipper bag skuret, er det værd at sende det til service for at sikre, at den er i perfekt stand, når du har brug for den næste forår. Skær skal slibes – du kan selv gøre det eller sende den til service i butikken, hvis du foretrækker det. Spader, gafler og andre værktøjer vil få gavn af en god vask. Tør dem grundigt og giv dem olie på metaldelene for at undgå rust. Træhåndtagene kan rengøres og beskyttes med linolie.