Have

Sådan skaber du en hyggelig have med god stemning

Kunne du godt tænke dig at skabe en dejlig og orientalsk stemning i din have? Er du vild med alt, der hedder karry, lerpotter, smukke vævede tæpper og aromatiske dufte? Den marokkanske farvepalette og den dertilhørende indretningsstil er kommet for at blive. Et hyggeligt hjem med lækre, tykke, persiske tæpper, stearinlys og lerpotter kan du sagtens forlænge i din have for at skabe et sammenhængende udtryk og stil. Nøgleordene er: Belysning, lermaterialer, grønne planter, farverige fliser og rislende vand. Læs med og find ud af, hvordan du skaber hygge i haven.

Smukke, detaljerede lanterner

Første trin mod at få en hyggelig have, der emmer af stemning og velvære, er at placere nogle smukke lanterner rundt i haven. Hvis du gerne vil fortsætte det marokkanske tema, kan du med fordel lede efter nogle lanterner, der har en rustrød farve og de her karakteristiske spidse “tårn-formationer”, der netop skiller sig ud fra en klassisk, firkantet lanterne. Sørg for, at lanternerne har glassider, så du kan se lyset blinke og give et fint spil ud til det græs, der står på den gren, lanternen hænger på.

Belysning er helt generelt vigtigt for at få den helt rigtige “varme” i haven. Om sommeren er det naturligvis nemmere at håndtere lanterner med stearinlys i, men de fungerer også om vinteren og giver en fantastisk stemning. Om vinteren kan du alternativt overveje en hyggelig lyskæde, der kan hænges op i et træ eller omkring et stakit.

Indret med arabiske materialer

Marokko er kendt for sine store lerkrukker, der har den karakteristiske bløde, slanke form med en lille åbning i toppen. Lerkrukkerne er ofte sandfarvede eller røde på grund af de lervarianter, der bliver brugt. Sæt gerne nogle store lerkrukker i haven eller på terrassen. De naturlige krukker vil give et helt unikt udtryk i haven, og de tilfører unægteligt et pift “marokko-hed”.

Helt overordnet er den arabiske stil utrolig smuk og bærer præg af mange ornamenteringer, detaljer og fantastiske guldmaterialer, der spejler solens stråler. En nordisk-arabisk have er ikke en umulighed, men sørg for at gennemtænke stilen og indhent nogle smukke lanterner, krukker, tæpper og fliser til mosaik, der giver den her arabiske “badeanstalt” stemning i haven.

Gør din have levende med skønne dufte

Det er faktisk ikke en dårlig joke – duft og aroma er noget af det, der til syvende og sidst skaber den gode stemning. Medmindre du damper e-cigaretter, kan du med fordel indkøbe et par røgelsespinde til brug i ny og næ. E-cigaretternes duft giver faktisk en lignende “arabisk duft” som en boks med røgelsespinde gør.

For at få dig og dine gæster til at slappe helt af og virkelig forbinde din have med Arabiens drømme, kan du med fordel placere nogle røgelsespinde, der fortryller det rum, som din have er, og giver en helt unik sanseoplevelse ved at dufte aromaen svæve rundt i luften. Dette tip fungerer naturligvis særligt godt om sommeren, når der er varmt ude, og aftenens sidste stråler skinner. Om vinteren kan du placere duftpindene indendørs og fortsætte de afslappende badeanstalt-tendenser.

Tag Arabiens drømme til Danmark

For at fuldføre din drøm om en arabisk have er det på længere sigt nødvendigt med et lille sted til at dyppe fødderne på en varm sommerdag. Mange forbinder marokkanske og arabiske haver med steder, hvor man kan høre den rislende lyd af vand, som man for eksempel ser det ved Hammam-bade eller i Alhambra i Spanien. Badeanstalterne var populære steder at gå hen, når man skulle slappe af og sænke skuldrene, og det kan man sagtens implementere i haven – det handler bare om at være kreativ.

  1. Start med at skovle ud til et lille badested, der måske er max en halv meter dybt.
  2. Læg noget isolerende plast ned, noget de professionelle håndværkere har styr på.
  3. Få derefter lagt en smuk farve mosaik, der giver den helt rigtige “vibe”. Form gerne den lille “pøl” som en stjerne eller som et rundt bassin – eller den form, du forbinder med arabiske bade.
  4. Der behøver ikke at være nogen vandtilgang. Her kan man enten lade regnvand samle sig, eller fyld det lille badested manuelt om sommeren. Dette vil give den helt rigtige stemning. Sæt eventuelt nogle røgelsespinde lige ved siden af, så du kan dyppe fødderne til en dejlig, afslappende duft.